Λίγα λόγια

Όταν σκεφτόμαστε τις λέξεις ούζο, τσίπουρο, λικέρ και μπράντι έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις… αρώματα και γεύσεις, στιγμές με χαρούμενα πρόσωπα, παρέες και κεράσματα.

Εισπνέουμε Ελλάδα, παράδοση, οικογένεια και εκπνέουμε μνήμες αλλοτινές και πρόσφατες. Την γιαγιά και τον πάππου στην αυλή, τον μπαμπά στο καφενείο και την μαμά με τις γειτόνισσες στο σαλόνι, εμάς… στην ταβέρνα, στο ουζερί, στον ήλιο και την θάλασσα ένα καλοκαίρι, και την παρέα ένα βράδυ κάπου, κάπως, κάποτε.

Και όταν σκεφτόμαστε όλα αυτά με την επωνυμία Χριστόπουλος ξέρουμε ότι έχουμε απολαύσει το καλύτερο που έχει να προσφέρει η μεσσηνιακή γη κλεισμένο σε ένα μπουκάλι. Μια οικογενειακή παράδοση που κρατά πάνω από μισό αιώνα και μας προσφέρει αυθεντικές γεύσεις, αγνά υλικά και μυστικές συνταγές που φέρνουν χαμόγελα ακόμα και την επόμενη μέρα!

Η μέθοδος είναι παντού η ίδια. Η συνταγή, τα συστατικά, η μαεστρία του αποσταγματοποιού και η παραγωγή … αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος, τα «χέρια», τα υλικά, το μεράκι. Αυτό που διαφέρει είναι η ιστορία, η παράδοση, η αφοσίωση και η ειλικρίνεια.

Ούζο

Με ιστορία που οι απαρχές της χάνονται στους αιώνες, το ούζο υπήρξε πάντα Ελληνικό. Ιστορία, παράδοση και γεύση από Ελλάδα, με την παραγωγή του να ξεκινά τον 19ο αιώνα από την Καλαμάτα και τον Τίρναβο.

Το Ούζο Χριστόπουλου δεν έχει τεχνικές προσθήκες και γλυκαντικά. Δεν περιέχει ζάχαρη. Η γεύση και τα αρώματα του είναι αυθεντικά. Aγνές πρώτες ύλες (γλυκάνισος, μάραθος, αστεροειδής άνισος, κολίανδρος κ.α.) που παντρεύονται με κρυστάλλινο νερό από τον Ταΰγετο.

Tip: Το ούζο σερβίρεται σε μικρά ή λεπτά και ψηλά ποτήρια και είναι το πρώτο που μπαίνει στο ποτήρι και μετά ακολουθούν το νερό ή/και τα παγάκια. Αγαπάει την παρέα των μεζέδων ως απεριτίφ (άλλωστε φέρει και τον τίτλο του πιο διάσημου ελληνικού απεριτίφ) όπως παστά, χταπόδι και ψαρικά, σαλάτες κ.ά. Και δεν μπαίνει ποτέ στο ψυγείο!

Tip: Δοκιμάστε το με την συνοδεία της Πορτοκαλάδας Χριστόπουλος και αφεθείτε σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι γεύσης.

Λικέρ

Τα παραδοσιακά Λικέρ Χριστόπουλου ξεκίνησαν, στην οικογένεια Χριστόπουλου παρέα με το Ούζο, το 1958 και συνεχίζουν παράλληλα την πορεία τους μέχρι σήμερα. Η γεύση τους πιο γλυκιά, πιο περίπλοκη, πιο «επίσημη» και πιο «ναζιάρα». Τα Λικέρ Χριστόπουλου είναι τοπικά λικέρ ιδιαίτερης γεύσης και πρωτότυπου χαρακτήρα.

Το λικέρ αν είχε φύλλο θα ήταν γυναικά και αν είχε μια και μόνο ανάμνηση θα ήταν το «πρώτο φιλί» . Αλλά δεν έχει φύλλο και έχει πολλές, πολλές, πολλές αναμνήσεις… από γλέντια και κεράσματα, από μπαλκόνια και σαλόνια, από πάρτι και ραντεβού, από χαλαρά απογεύματα και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Έχει αναμνήσεις από ζωντανά χρώματα, έντονα αρώματα και γεύσεις «ζαχαρωτές».

Tip: Τα αγαπημένα μας, που πρέπει να δοκιμάσετε είναι: το Διάφορο με το πρωτότυπο όνομα και την «εκρηκτική» γεύση, την Μαστίχα με το άρωμα που παρασύρει και την γεύση που χαρίζει χαμόγελα και τη Ρακή Καλαμάτας, που μπερδεύει το γλυκάνισο, τη μαστίχα και το πορτοκάλι και σαγηνεύει με την πρώτη γουλιά.

Μπράντι

Το περιγράφουν ως τον «Βασιλιά των ποτών» και σίγουρα η γεύση του είναι μεγαλοπρεπής. Το Μπράντι πίνεται σε ειδικά ποτήρια και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για να απολαύσουμε όλα τα αρώματα του και να καταλάβουμε όλες τις κρυμμένες γεύσεις του. Μοιάζει να έχει υπόσταση άντρα, περήφανου, δυνατού, αριστοκρατικού… και έχει μνήμες από τζάκια και κρύες βραδιές, από συμφωνίες και γιορτές και ωριμότητα, άλλωστε και το ίδιο πρέπει να «ωριμάσει» πριν εμφιαλωθεί.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία Ελληνικά Μπράντι με αναγνωρισμένη ονομασία προέλευσης είναι το Brandy Αττικής, Brandy Πελοποννήσου και Brandy Κεντρικής Ελλάδας. Και στην οικογένεια Χριστόπουλου είναι από την αρχή έμπνευση, δημιουργία και μέρος της παράδοσης και της ιστορίας της. Αυθεντικό, με κρυστάλλινη όψη και την μεσσηνιακή γη να πλημμυρίζει τον ουρανίσκο σε κάθε γουλιά.

Tip: Συνοδεύεται μοναδικά από μαύρη σοκολάτα και κάνει πολύ καλή παρέα με άλλα ποτά! Επίσης, χαρίζει υπέροχα το άρωμα του σε γλυκά!

Τσίπουρο

Λέγεται ότι «μπορείς να το πιεις μόνο του και να νιώσεις τη συμπυκνωμένη μαγεία τόσων χιλιάδων στέμφυλων που “θυσιάστηκαν” για ένα ποτήρι τσίπουρο.». Με ιστορία μεγάλη που στην Ελλάδα ξεκινά από το Άγιο Όρος κάπου στον 14ο αιώνα από τους μοναχούς που το χρησιμοποιούσαν για κέρασμα προς τους επισκέπτες τους και με απαγόρευση της πώλησης τους για απ’ ευθείας κατανάλωση μέχρι το 1988 μοιάζει να χει πολλά να μας πει. Από την «νομιμοποιήση» του και μετά άρχισε σταδιακά να ταξιδεύει από τα παραδοσιακά του σπίτια σε όλη την Ελλάδα και να την κατακτά με την αυθεντική του γεύση.

Η οικογένεια Χριστόπουλου το ενσωμάτωσε στην παραγωγή της με την ίδια αγάπη, συνέπεια και αφοσίωση όπως τα υπόλοιπα ποτά της και το κατέστησε μέρος της παράδοσης της. Εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιού και η παράδοση της απόσταξης ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικής καθαρότητας απόσταγμα με ισορροποιημένο άρωμα και απαλή γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει.

Στο τσίπουρο Χριστόπουλος δεν υπάρχουν τεχνικές προσθήκες και γλυκαντικά, και δεν χρησιμοποιείτε γλυκάνισος. Η γεύση του είναι γνήσια, καθάρια και «δυνατή». Το τσίπουρο Χριστόπουλος παράγεται σε χάλκινους αποστακτήρες από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιού που διαλέγονται με προσοχή. Είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών που γίνεται με πολύ μεράκι μέχρι και να εμφιαλωθεί ώστε να διατηρηθεί η λεπτότητα της γεύσης του αμετάβλητη.

Tip: Αποζητά την παρέα μεζέδων (παστά, σαλατικά, κρεατικά…) και του αρέσει το κρύο. Ζητήστε το παγωμένο ή παντρέψτε το με παγάκια.